Duševné vlastníctvo, autorské právo | Ingenium Slovakia.jpg

14.2.2014

Paprika Žitava / Žitavská paprika sa stala ďalším slovenským chráneným označením pôvodu. Ide o výrobok, ktorý nadobúda typické intenzívne sfarbenie pri poslednej fáze mletia na tzv. farbiacom kameni, kde sa pôsobením tlaku zvyšuje teplota a pôsobením vlastného tuku uvoľneného zo semien vzniká typické oranžovočervené zafarbenie. Výrobcovia, ktorý budú vyrábať tento výrobok v súlade so špecifikáciou môžu pri označovaní výrobku, propagácii a marketingu používať názov Paprika Žitava / Žitavská paprika a na etiketách označujúcich výrobok musí byť uvedené "chránené označenie pôvodu" alebo skratka "CHOP" a s ním spojený symbol Európskej únie.

 

Špecifikáciu výrobku nájdete TU.

Paprika srdce - Jessamyn Attribution Non-commercial Share Alike

CC BY-NC-SA niektoré práva vyhradené / jessamyn

 

Pre zaujímavosť uvádzame aj zoznam ďalších označení pôvodu a zemepisných označení:

  • Skalický trdelník
  • Slovenská bryndza
  • Vinohradnícka oblasť Tokaj
  • Karpatská perla
  • Klenovský syrec
  • Oravský korbáčik
  • Slovenská parenica
  • Slovenský oštiepok
  • Spišská borovička
  • Tekovský salámový syr
  • Zázrivský korbáčik
  • Zázrivské vojky
  • Levický slad

Bližšie špecifikácie nájdete na stránke Úradu priemyselného vlastníctva SR.